Nieuws

Eerste pollen al in de lucht: slecht nieuws voor hooikoorts

Houten – Mensen die last hebben van hooikoorts zullen het zeker hebben gemerkt: het graspollenseizoen is dit jaar eerder dan ooit begonnen. De eerste pollen zijn deze week al in de lucht, wat betekent dat de piek van het seizoen mogelijk ook veel vroeger zal plaatsvinden.

De natuur loopt momenteel enkele weken voor op schema. Door de recordwarme maanden februari en maart zijn we nu al drie weken eerder dan normaal, meldt Weeronline. Deze warme temperaturen hebben geleid tot een vervroegd berkpollenseizoen; deze bomen zullen de komende weken uitgebloeid raken, wat gunstig is voor mensen die gevoelig zijn voor boompollen.

Bloeiende grassen


Echter, door de zachte start van april begint nu ook het gras te bloeien. Hierdoor zal de kans op hooikoortsklachten als gevolg van bloeiend gras geleidelijk toenemen. Zo zijn de eerste bloeiende grassen, zoals de grote vossenstaart, al waargenomen. Normaal gesproken ligt de piek van het graspollenseizoen in de tweede helft van mei en juni, maar dit jaar zou deze al vroeg in mei kunnen beginnen.
De duur van deze piekperiode wordt bepaald door de temperatuur: hoe hoger de temperaturen, hoe korter de piekperiode zal zijn. Volgens Weeronline hebben ongeveer twee miljoen Nederlanders last van graspollenallergie, waarbij stuifmeel een allergische reactie veroorzaakt.”

Gerelateerde artikelen

Back to top button