Utrecht: Drugsverslaafde harde kern weigert hulp, overlast
Van de 120 drugsverslaafden en daklozen die afgelopen zomer veel overlast veroorzaakten bij het Lucasbolwerk, blijft er een groep van ongeveer dertig gebruikers over. Dit vormt de ‘harde kern’ die hulp weigert en aanhoudende overlast veroorzaakt. Daarom heeft burgemeester Sharon Dijksma besloten om de intensieve aanpak voort te zetten.
In mei uitten de Stadsschouwburg, horecaondernemers en buurtbewoners hun noodkreet over de aanzienlijke overlast door drugsverslaafden bij het Lucasbolwerk. De lijst van klachten was omvangrijk, variërend van drugsgebruik, intimidatie, beroving en vechtpartijen tot wildplassen, aanranding, prostitutie, bedelen, steekincidenten en drugshandel. Zowel de politie als handhavingsinstanties waren dagelijks druk bezig in dit gebied.
Verbod op het gebruik van harddrugs
Sinds 1 augustus geldt een verbod op het gebruik van harddrugs op straat als een maatregel om de overlast aan te pakken. Overlastveroorzakers kunnen een verblijfsontzegging krijgen, waardoor ze niet meer op een specifieke locatie mogen komen. Tevens is er een speciaal team van zes hulpverleningsorganisaties en de gemeente opgericht, bekend als het ‘er-op-af-team’. Hun doel is om overlastveroorzakers naar passende hulp te begeleiden, en zij komen tweemaal daags langs bij de gebruikers om met hen in gesprek te gaan.
Volgens burgemeester Dijksma is de overlast verminderd door deze maatregelen, maar het is nog te vroeg om te stoppen. Verschillende gebruikers hebben zich bij de Stek gemeld, een opvang voor verslaafden, en daardoor is de groep “duidelijk kleiner geworden”. Burgemeester Dijksma: “Er is een groep van zo’n 25 á 30 in Utrecht bekende gebruikers overgebleven. Deze groep laat zich moeilijk naar zorg begeleiden en blijft samenkomen. Omwonenden en ondernemers ervaren nog veel overlast.”
Overlast verplaatst
De overlast heeft zich verplaatst naar het Hieronymusplantsoen en Park Lepelenburg. Hierdoor heeft burgemeester Dijksma besloten om de aanpak met een half jaar te verlengen.
Verschillende partijen, waaronder omwonenden, ondernemers, zorginstanties en de politie, hebben de burgemeester verzocht om het drugsverbod en de verblijfsontzeggingen uit te breiden naar Park Lepelenburg. Echter, Dijksma is momenteel terughoudend in dit besluit. Ze is van mening dat de inzet van camera’s en intensievere hulpverlening op dit moment afdoende zijn.