Nieuws

Daklozen geweigerd bij nachtopvang in Utrecht.

Zes dakloze individuen die eerder deze week in Utrecht nachtopvang zochten, werden gedwongen om buiten te slapen, ondanks de vrieskou. De gemeente beweerde dat ze te laat waren om binnen onderdak te krijgen, maar deze gang van zaken heeft veel verontwaardiging opgeroepen.

Vanwege de aanhoudende lage gevoelstemperatuur gedurende bijna twee weken, geldt in Utrecht en andere grote steden de koudweerregeling. Deze regeling voorziet in gratis overnachtingsmogelijkheden voor mensen in nood in de stad.

Het liep maandagavond echter mis. Een groep van zes personen meldde zich bij het Leger des Heils aan de Zeehaenkade om een slaapplek te krijgen, maar kreeg te horen dat er geen plek meer was.

Het zestal bracht daarom de nacht buiten door, terwijl de temperatuur tussen het vriespunt en -1 graden lag. Marcel Vonk van de stichting Goud, die zich inzet voor daklozen, zei: “Het was erg guur weer. De volgende ochtend zaten ze ijskoud in een dagopvang.”

De gemeente had onder andere 22 hotelbedden gehuurd om mensen deze winter een warme slaapplaats te bieden, maar volgens Vonk is er niet genoeg capaciteit. Hij merkte op: “Hoe langer de kou aanhoudt, hoe meer mensen zich melden voor opvang.”

Volgens de gemeente was er die avond elders wel opvang beschikbaar. Een woordvoerder zei: “Dakloze mensen kunnen zich voor de koudweerregeling tot uiterlijk 21.30 uur melden. Op deze manier kan er gekeken worden of er nog plek is op een van de locaties, en kunnen deze mensen over de beschikbare bedden worden verdeeld.” Hij voegde eraan toe: “De groep in kwestie arriveerde maandagavond om 23.30 uur. Op dat moment was deze locatie al vol en konden ze daar niet worden geholpen. De groep heeft zich vervolgens niet gemeld bij een van de andere opvanglocaties.” Volgens de gemeente waren er die nacht nog 11 van de 144 beschikbare slaapplaatsen vrij.

Stichting Goud reageert verbaasd op de tijdsregel en stelt dat medewerkers behoren te verwijzen naar beschikbare plekken als de opvang vol is.

Gerelateerde artikelen

Back to top button