Nieuws

Burgemeester Dijksma straft FC Utrecht na rellen

Utrecht – FC Utrecht speelt de eerste thuiswedstrijd van volgend seizoen zonder publiek. Dit besluit is genomen door de driehoek van burgemeester, politie en justitie na rellen bij stadion Galgenwaard gisteravond. Ook worden netten rond het uitvak geplaatst, meldt burgemeester Dijksma.

Meerdere politieagenten raakten gewond na de 1-2 nederlaag van FC Utrecht tegen Go Ahead Eagles in de play-off finale. “Wat zich hier heeft afgespeeld is met geen pen te beschrijven en veroordeel ik ten zeerste”, aldus de burgemeester.

In een brief aan de raad beschrijft Dijksma de rellen als een geweldsuitbarsting waarbij grote stenen, putdeksels, dakgoten, fietsen, vuurwerk en ander straatmateriaal naar de politie werden gegooid. Een ME’er raakte gewond aan het hoofd en ook omstanders werden geraakt.

Geen publiek en netten

Dijksma uit haar zorgen over het toenemende geweld, zowel bij demonstraties als bij voetbalwedstrijden. Ze benadrukt dat deze situatie onhoudbaar is, waardoor maatregelen nodig zijn voor toekomstige wedstrijden van FC Utrecht.

De eerstvolgende thuiswedstrijd in de Eredivisie zal begin volgend seizoen zonder publiek plaatsvinden. “Ik zal ook niet schromen om bij andere wedstrijden geen publiek toe te staan als deze situatie zich herhaalt.”

Daarnaast worden netten geplaatst bij het uitvak om te voorkomen dat supporters vuurwerk naar elkaar gooien. Dit gebeurde aan het einde van de wedstrijd.

Café Dito

Een aantal relschoppers gebruikte stenen van een leistenen plateau als wapens. Dijksma laat weten dat dit plateau zo snel mogelijk verwijderd wordt. De kosten voor het opruimen van het gebied rond de Galgenwaard worden waar mogelijk op de daders verhaald.

Dijksma meldt dat een deel van de relschoppers zich verzamelde bij café Dito bij het stadion, wat niet de eerste keer is. Ze onderzoekt nu welke maatregelen genomen kunnen worden om te voorkomen dat dit café een verzamelplaats wordt voor de harde kern die uit is op confrontaties.

De maatregelen zijn in goed overleg met FC Utrecht genomen. De club toont begrip voor het besluit om de eerstvolgende wedstrijd zonder publiek te spelen. Voorzitter Thijs van Es zegt de “harde maatregel te begrijpen en betreuren” omdat ook goedwillende supporters hierdoor de dupe zijn van het gedrag van relschoppers. “Veiligheidspersoneel en ME zijn op een schandelijke manier belaagd, wat verschrikkelijk is voor de goedwillende supporters die betrokken raakten bij deze incidenten.”

Maar een aanhouding

Bij de rellen werden maar twee mensen aangehouden. Dijksma legt aan NOS uit dat dit gezien de omstandigheden onvermijdelijk was: “De mensen die ingezet werden hadden letterlijk hun handen vol aan het tegengaan van het acute geweld. Daardoor waren er te weinig mensen beschikbaar om veel aanhoudingen te verrichten.”

De politie roept mensen op om beelden van de rellen te delen in de hoop alsnog een aantal relschoppers te kunnen aanhouden.

Gerelateerde artikelen

Back to top button