Nieuws

272 incidenten en 47 auto’s uitgebrand bij jaarwisseling

Utrecht – Gedurende de oudejaarsnacht is de brandweer in de provincie Utrecht 272 keer uitgerukt, een lichte daling ten opzichte van de 304 incidenten vorig jaar. Er gingen 47 auto’s in vlammen op, wat iets minder is dan de 49 tijdens de vorige jaarwisseling.

Volgens voorlopige rapporten van de politie, brandweer en ambulancedienst waren er in de gemeente Utrecht meer aanhoudingen (19) en autobranden (24) dan vorig jaar.

De gemeente Utrecht meldt dat de viering overwegend feestelijk en relatief rustig verliep, hoewel er op verschillende plaatsen in de stad (zwaar) vuurwerk naar politieagenten werd gegooid.

Incidentenoverzicht provincie Utrecht:

  • Brand gebouw: 17
  • Brand personenauto: 47
  • Brand container: 93
  • Brand overig: 100
  • Ongevallen: 0
  • Reanimatie en assistentie ambulance: 7
  • Overige incidenten: 8
  • Totaal: 272

Bij één incident in de gemeente Renswoude werd agressie of geweld tegen brandweerlieden of piketfunctionarissen van Veiligheidsregio Utrecht gebruikt.

In Utrecht werden agenten onder andere belaagd met vuurwerk op het Attleeplantsoen in Kanaleneiland, waar een autobrand veel toeschouwers trok. De politie zorgde voor een veilige omgeving voor de brandweer en bergingsdienst, maar werd bekogeld met een Romeinse kaars. Een agent pakte dit op, waarna er vlakbij een vuurwerkstuk explodeerde. Later werd er nog een zware vuurwerkbom afgestoken bij de politieafzetting en werd het werk van een persfotograaf gehinderd.

Autobranden in de gemeente Utrecht concentreerden zich voornamelijk in Overvecht en Kanaleneiland, en ook in Vijfheerenlanden, waaronder in Leerdam en Vianen. Burgemeester Sjors Fröhlich van Vijfheerenlanden uitte zijn woede op X: “Aan de Wendelaar drie auto’s in vlammen op en een zwaar beschadigd. En straat verder 1 auto in brand”, schrijft hij. “Ben hier heel boos over. Eigenaren in tranen.”

Gisteravond en -nacht was het onrustig in diverse wijken van Amersfoort, met name rond het Euterpeplein. Politie en brandweer kwamen meerdere keren in actie, onder andere voor een brand op het dak van een apotheek, die gelukkig niet oversloeg.

Er was even sprake van een melding over een winkelbrand, veroorzaakt door luide knallen. Vandalen hadden twee ‘vuurwerkbommen’ op een ruit geplakt, maar het veiligheidsglas hield stand.

In Amersfoort zijn drie jongens gearresteerd op verdenking van het vernielen van bushokjes met zwaar vuurwerk. Twee van hen worden ook verdacht van het gooien van zwaar vuurwerk naar politieagenten. Deze incidenten vonden plaats op de Noordewierweg. Twee verdachten zijn 14 jaar oud, de derde is 17.

Woudenberg, dat eerder te kampen had met ongeregeldheden tijdens de jaarwisseling, beleefde een rustige avond. “De samenwerking tussen inwoners, politie, boa’s en andere betrokkenen heeft geleid tot een sfeer- en succesvolle viering zonder grote incidenten”, aldus de gemeente, die ook cameratoezicht gebruikte.

Burgemeester Magda Jansen: “Dit toont de kracht van verbinding en gemeenschapszin. Ik ben trots op het respect en de verantwoordelijkheid die onze inwoners hebben getoond. En wil mijn oprechte dank uitspreken aan de hulpdiensten en alle betrokkenen, in het bijzonder de organisatie van het tentfeest, die hebben bijgedragen aan het succesvol laten verlopen van deze overgang naar het nieuwe jaar.”

Het nieuwe kunstgrasveld bij het Jan Zwartplantsoen in Bunschoten heeft aanzienlijke schade opgelopen met meerdere brandplekken. Het veld wordt veel gebruikt door leerlingen van de Grondtoon en Groenschool en werd in september op hun verzoek aangelegd.

In Maarssen liep een woning aanzienlijke schade op door een brandende brommobiel in Valkenkamp. Aan de Torenvalk in Bunschoten veroorzaakte een autobrand schade aan een woning. In Utrecht ontstond brand in een bovengrondse papiercontainer, die ook een garage van een huis aan de Wim Sonneveldlaan trof.

In Veenendaal werd een flat aan het Prins Willem-Alexanderpark geëvacueerd na een brand op een balkon. Meerdere woningen op de vierde verdieping werden uit voorzorg ontruimd, de oorzaak van de brand is nog onbekend.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button