Nieuws

Amersfoortse ondernemers redden toeristenseizoen: ‘Het is een puzzel’

Amersfoort – Ondernemers in Amersfoort vrezen een aanzienlijk omzetverlies door werkzaamheden aan het spoor, waardoor toeristen mogelijk voor andere bestemmingen kiezen. “We zijn bereikbaar, maar het vergt wel wat inspanning”, aldus een ondernemer.

Walrick Halewijn, horecaondernemer en voorzitter van de ondernemersvereniging Binnenstad Amersfoort, reageerde verbijsterd op de plannen van ProRail. Hij kon niet geloven dat de stad bijna de hele zomer nauwelijks per trein bereikbaar zou zijn. “De timing kan niet slechter”, zei hij.

‘Beste stad van Europa’

Amersfoort, uitgeroepen tot beste stad van Europa, wordt gepromoot in een advertentie in een Duits tijdschrift. “Het enthousiasme voor Amersfoort is deze zomer hoog”, aldus Halewijn. Hij verwelkomt het reclameoffensief, maar betreurt de situatie rondom de spoorwerkzaamheden.

Toenemende drukte

Hans van Harten van het Gilde Amersfoort merkt een stijging in het aantal bezoekers aan de stad sinds de prijsuitreiking. “We zien een grote toename van mensen die de stad bezoeken”, merkte hij op.

Ondernemers zoals Ad Jeuster van het Gilde Amersfoort, die stadswandelingen en rondleidingen verzorgen, ervaren drukke dagen. “We hebben het veel drukker”, beaamt Ad.

Keuze tussen twee kwaden

Ondernemers overwogen juridische stappen tegen de sluiting van het station, maar na overleg met ProRail zagen ze daarvan af. De alternatieven bleken echter ook problematisch. “Het is kiezen tussen twee kwaden”, aldus Halewijn.

De ondernemers willen snel duidelijkheid over de situatie en zijn benieuwd naar de plannen van ProRail en NS voor alternatief vervoer. Ze vrezen echter dat de spoorwerkzaamheden toch negatieve gevolgen zullen hebben voor het toerisme.

Zorgen delen

De bezorgdheid over de impact van de spoorwerkzaamheden wordt gedeeld door verschillende verenigingen en ondernemersgroepen in Amersfoort, die een oproep deden aan de gemeenteraad om problemen zoveel mogelijk te voorkomen.

Alle zeilen bijzetten

Desondanks blijven ondernemers positief en proberen ze met een campagne mensen te informeren over wat er deze zomer nog wel mogelijk is in Amersfoort. “We zijn bereikbaar, maar het vergt wat extra inspanning”, aldus Halewijn. De bal ligt volgens hem bij ProRail om ervoor te zorgen dat toeristen enthousiast de stad kunnen blijven bezoeken.

Gerelateerde artikelen

Back to top button