Nieuws

Amersfoortse ondernemers accepteren spoorwerkzaamheden.

Amersfoort – Ondernemers uit Amersfoort hebben besloten om toch niet naar de rechtbank te stappen vanwege geplande werkzaamheden aan het spoor komende zomer. De ondernemers waren boos dat de stad bijna de hele zomer slecht bereikbaar zou zijn per trein. Echter, een gesprek met ProRail heeft hun gemoederen gekalmeerd.

De aankondiging van de werkzaamheden kwam voor ondernemers als een complete verrassing. Ze waren druk bezig met de voorbereidingen voor het toeristische seizoen. “We zijn benoemd tot de mooiste stad van Europa en dat bevordert het toerisme”, zegt Walrick Halewijn van horecagelegenheid de Observant en voorzitter van Ondernemers Binnenstad Amersfoort.

De ondernemers waren bang voor omzetverlies en overwogen een rechtszaak. Na gesprekken tussen meerdere ondernemersverenigingen, ProRail en de gemeente Amersfoort, lijkt de situatie echter verhelderd. “We zijn er nog steeds niet blij mee, maar we begrijpen dat ProRail weinig andere opties heeft”, aldus Halewijn.

ProRail zal in juli beginnen met de werkzaamheden, die tot halverwege augustus zullen duren. Het spoor, dat al veertig jaar oud is, moet vervangen worden. “Wij laten ook het liefst de treinen rijden als het kan”, laat ProRail weten. Echter, vanwege de omvang van de werkzaamheden is dat deze zomer niet mogelijk. “Het is kiezen tussen korte of lange pijn”, zegt Halewijn. Als de werkzaamheden opgeknipt zouden worden, zou dit minstens anderhalf jaar duren, waarbij meerdere trajecten gedurende langere periodes buiten gebruik zouden zijn, aldus ProRail.

De alternatieven voor de werkzaamheden zouden nog ongunstiger zijn voor de ondernemers. Daarom hebben ze besloten af te zien van juridische stappen. Ze zullen echter wel nauwlettend in de gaten houden hoeveel omzet ze mislopen. “Voor planschade is het nu nog te vroeg”, aldus Halewijn.

Gerelateerde artikelen

Back to top button