Nieuws

Amersfoort verlaagt de snelheidslimiet op wegen

Amersfoort – In veel delen van Amersfoort wordt de snelheid op de wegen verlaagd. De gemeente streeft ernaar om de snelheidslimiet in grote delen van de stad te verlagen naar 30 kilometer per uur, terwijl op drukke hoofdwegen 50 kilometer per uur de standaard wordt. Dit plan krijgt brede steun van bijna alle politieke partijen, waarbij sommigen zelfs pleiten voor een uitgebreidere toepassing van deze maatregelen.

Automobilisten moeten binnenkort extra alert zijn in de stad, aangezien er verschillende snelheidsborden zullen veranderen. Op wegen waar fietsers ook rijden, zoals de Leusderweg en de Utrechtseweg, wordt de limiet verlaagd naar 30 kilometer per uur. Dit geldt ook voor bedrijventerreinen. Op wegen waar het verkeer doorstroomt, blijft 50 kilometer per uur de norm.

De gemeente hoopt met deze maatregelen de verkeersveiligheid en leefbaarheid te verbeteren, en wil meer mensen aanmoedigen om de bus of fiets te gebruiken. Wethouder Tyas Bijlholt benadrukt dat de auto een andere rol krijgt in het straatbeeld van Amersfoort.

Wat gaat er precies veranderen?

  • Op wegen waar fietsers rijden, wordt de snelheid verlaagd naar 30 kilometer per uur.
  • Op de meeste drukke straten zonder fietsers blijft de snelheid 50 kilometer per uur, met enkele uitzonderingen.
  • Snelheid op sommige 70-kilometerwegen wordt teruggebracht naar 50.
  • Buiten de bebouwde kom wordt op sommige wegen de snelheid van 80 naar 60 kilometer per uur verlaagd.

Er is brede politieke steun voor deze plannen, zoals bleek tijdens een recente commissievergadering. Partijen zoals GroenLinks en D66 willen zelfs verder gaan door meer wegen toe te voegen aan de lijst.

Busroutes behouden echter hun uitzonderingspositie met een snelheid van 50 kilometer per uur, wat vragen oproept bij sommige partijen, zoals de PvdD, die bezorgd zijn over de veiligheid bij deze snelheid. Wethouder Bijlholt legt uit dat aanpassingen aan busroutes complex zijn vanwege bestaande afspraken.

De eerste stap van de gemeente is het vervangen van verkeersborden. Een herinrichting van de wegen is volgens de wethouder te kostbaar en niet haalbaar op korte termijn. De VVD uit kritiek op deze aanpak, waarbij raadslid Maarten Flikkema betoogt dat alleen het plaatsen van borden niet voldoende is. Hij pleit voor specifieke aanpassingen op locaties waar dit het meest nodig is.

De gemeenteraad zal binnenkort stemmen over het voorstel, waarbij een meerderheid van de partijen al steun heeft toegezegd. De exacte datum waarop de snelheidsveranderingen worden doorgevoerd, is nog onbekend.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button