Nieuws

Meer vuurwerkschade in Amersfoort ondanks verbod

Amersfoort – In Amersfoort is de schade door vuurwerk dit jaar beduidend hoger uitgevallen dan vorig jaar, ondanks meer interventies van hulpdiensten, meldt de gemeente in een evaluatie van de afgelopen jaarwisseling.

De totale schade bedraagt 55.000 euro, voornamelijk door vernielde prullenbakken, beschadigde speeltoestellen, kunstgras en enkele abri’s. In de wijk Vathorst is een jongerenontmoetingsplek getroffen, en op 1 januari zijn verschillende deelscooters in brand gestoken. Het schadebedrag kan nog stijgen, omdat sommige vernielingen later aan het licht komen.

Dit bedrag overtreft de schade van 40.000 euro van 2022. De gemeente probeert de kosten te verhalen op de daders. “De maatschappelijke schade is groter: ook ondernemers en particulieren leden schade”, aldus de gemeente.

Ondanks het vuurwerkverbod is er veel vuurwerk afgestoken. De gemeente verwacht dat een gedragsverandering en bijbehorende afname van vuurwerkgebruik tijd zal vergen.

Vuurwerkgewonden

Op oudejaarsnacht zijn zeven vuurwerkslachtoffers behandeld in het Meander ziekenhuis, drie meer dan vorig jaar. Van deze slachtoffers waren drie tussen de twaalf en vijftien jaar oud. Vijf mensen zijn behandeld voor alcoholvergiftiging.

Op de spoedpost van de huisartsen zijn twee├źntwintig personen behandeld voor gevolgen van vuurwerk of drank. Dat is iets minder dan vorig jaar. De huisartsenspoedpost behandelde 22 mensen voor de gevolgen van vuurwerk of overmatig drankgebruik (vorig jaar: 29).

Hulpdiensten belaagd

De politie heeft twaalf personen aangehouden. Op enkele locaties werd vuurwerk naar politie of handhaving gegooid, voornamelijk door kleine groepen jongens. De meeste incidenten vonden plaats na 22.00 uur. Op sommige plekken zijn hulpverleners belaagd, wat de gemeente “onacceptabel gedrag” noemt.

De brandweer moest vaker uitrukken dan het vorige jaar: 46 keer, voornamelijk voor buitenbranden. Oudejaarsdag 2022 werd 32 keer een beroep op hen gedaan. De gemeente benadrukt dat dit jaar over een langere periode is gekeken.

Door het afsteekverbod konden inwoners dit jaar hun vuurwerk inleveren, wat resulteerde in 31 kilo ingeleverd vuurwerk, waarvan meer dan de helft illegaal, zoals Cobra’s. Er kwamen bijna vijfhonderd meldingen binnen over vuurwerkoverlast, aanzienlijk meer dan vorig jaar. De gemeente denkt dat de verwachtingen rondom het verbod een rol speelden.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button