Nieuws

Aardgasmislukking: Spanning tussen Utrecht en Eneco

Utrecht – Na het mislukken van het project om Overvecht-Noord aardgasvrij te maken, zijn de spanningen tussen Eneco en de gemeente Utrecht hoog opgelopen en staat het onderlinge vertrouwen onder druk. De vraag is of Eneco en de gemeente samen kunnen blijven werken om de stad aardgasvrij te maken.

Ron Wit, directeur warmte bij Eneco, benadrukt dat Utrecht een uitdagende stad is om een warmtenet te realiseren. Hij vergelijkt het met steden zoals Amstelveen en Rotterdam, waar de omstandigheden gunstiger zijn voor de aanleg van warmtenetten. Energiewethouder Van Hooijdonk reageert verrast op deze uitspraken en betwist dat Utrecht moeilijker is vanwege de woningbouw. Het project in Overvecht-Noord is stopgezet door Eneco, wat voor frictie zorgde tussen het energiebedrijf en de gemeente. De beslissing werd zonder overleg met de gemeente genomen, wat als onfatsoenlijk wordt beschouwd door Van Hooijdonk.

Desondanks staat Eneco klaar voor nieuwe projecten en verdedigt directeur Wit de wethouder tegenover media-kritiek. Ondanks de tegenslagen zijn er plannen om andere wijken aardgasvrij te maken. Zowel de gemeente als Eneco zijn betrokken bij deze initiatieven. De betaalbaarheid blijft een uitdaging, maar beide partijen zijn bereid om naar alternatieven te zoeken. Eneco benadrukt dat de bal nu bij de gemeente Utrecht ligt om alternatieven te verkennen voor Overvecht-Noord. Een hybride warmtepomp wordt voorgesteld als mogelijk goedkoper alternatief.

Echter, wethouder Van Hooijdonk twijfelt aan de geschiktheid van dit alternatief voor de betreffende wijk. De gemeente wacht op nieuwe wetgeving vanuit Den Haag om de kosten te verlagen en zoekt naar manieren om stadsverwarming rendabel te maken. Het streven blijft om wijken te bevrijden van aardgas, maar de exacte aanpak hangt af van verdere ontwikkelingen en wetgeving vanuit de overheid.

Gerelateerde artikelen

Back to top button