Nieuws

Aanhouding na rabbijnincident: ‘Joden lopen risico’

In Utrecht is vandaag een 40-jarige man uit Utrecht aangehouden voor het belagen van rabbijn Aryeh Heintz in winkelcentrum Overvecht in Utrecht afgelopen vrijdag. De vrouw van de rabbijn laat weten dat ze sinds het incident in angst leven.

De 66-jarige Heintz vertelde de politie dat zijn belager die middag iets discriminerends naar hem riep. Vervolgens kreeg hij een klap van deze man. De Telegraaf meldde dat meerdere omstanders tussenbeide kwamen om te voorkomen dat hij meer klappen kreeg.

Het slachtoffer deed vervolgens aangifte tegen de man. Na een onderzoek van de politie kwam een vermoedelijke verdachte naar voren. Deze man heeft zich vervolgens vanochtend zelf bij de politie gemeld en is daarop aangehouden.

De vrouw van Heintz laat weten dat haar man ziek geworden is van het geweld van afgelopen vrijdag. “We zijn heel angstig. Na het incident is ook mijn fiets die voor de deur staat kapotgemaakt. We zijn dan ook heel bang voor ons huis.”

Hoewel het positief nieuws is dat er een verdachte is aangehouden, is het volgens Heintz een druppel op de gloeiende plaat. “Wat ik zie is dat antisemitisme wordt getolereerd. Het begint met woorden en gaat dan over in daden. Hoe ver mag vrijheid van meningsuiting gaan?” Als voorbeeld geeft ze het incident tijdens de opening van het Holocaustmuseum. “Daar werden haatdragende leuzen geroepen, maar niemand is daarvoor vervolgd.”

“Wij kunnen ons niet meer bewegen. De vrijheid van joden in Nederland is beperkt. Als je als jood de straat op gaat, loop je risico.”

Wat er volgens Heintz moet gebeuren, is een stevige aanpak tegen antisemitisme in de breedste zin van het woord. “Het moet gestopt worden daar waar het vandaan komt. Ik zal me pas gesteund voelen (door beleidsmakers red.) als ze hun steun vertalen naar daden. Hoe dat moet? Dat is aan de regering, maar ook aan de media. Ik zie nog te veel eenzijdige berichtgeving en dat voedt haat.”

Gerelateerde artikelen

Back to top button