Nieuws

Aangifte tegen verkenner Gom van Strien wegens oplichting

Gom van Strien, een verkenner, wordt in verband gebracht met fraude bij zijn vorige werkgever, zoals gerapporteerd door NRC. PVV-leider Geert Wilders is hier niet door hem over geïnformeerd.

Hij ontkent de beschuldigingen tegenover de NRC en beweert nooit duidelijkheid te hebben gekregen over deze aantijgingen. “Als dit naar buiten komt, ga ik actie ondernemen tegen de universiteit want dan gaat het er alleen om om mijn naam te beschadigen”, aldus van Strien.

Vandaag begint Van Strien als verkenner en zijn taak is om de komende twee weken te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om een coalitie te vormen. Van Strien vertegenwoordigt de PVV in de Eerste Kamer.

In maart heeft Utrecht Holdings aangifte gedaan tegen twee werknemers en een voormalige werknemer wegens “vermoedens van oplichting en omkoping in relatie tot aandelentransacties van twee voormalige deelnemingen van Utrecht Holdings in de periode 2006-2018”.

Volgens documenten die in het bezit zijn van NRC blijkt dat de voormalige medewerker verwijst naar Van Strien, die tot 2009 een bestuursfunctie bekleedde bij Utrecht Holdings. Dit bedrijf werd opgericht om universitaire ontdekkingen naar de markt te brengen. De opbrengsten van deze ondernemingen gingen terug naar de Universiteit Utrecht en het UMC Utrecht.

Een rapport van het onderzoeksbureau Deloitte, zoals gemeld door NRC, vermeldt dat Van Strien en zijn opvolger de aandelen van bedrijven die zijn voortgekomen uit de universiteit of het UMC in beheer gaven van een extern bedrijf genaamd Hereswint BV. Hierbij hadden hun echtgenotes elk 32 procent van de aandelen in bezit. De overige aandeelhouders waren een voormalige buurman en vriend van Van Strien, samen met diens zus.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button