Nieuws

9 jaar cel en tbs geëist in Amersfoortse brandmoordzaak.

Amersfoort – Voor de vrouw die in 2017 in Amersfoort het huis van haar familie in brand stak, waarbij haar 11-jarige halfzusje omkwam, is nu een straf van negen jaar gevangenis en tbs geëist. Het Openbaar Ministerie beschouwt de daden als “gruwelijk” en stelt vast dat de verdachte geen verantwoording wil afleggen. Deze zaak wordt heropend omdat de Hoge Raad een eerder vonnis heeft vernietigd.

Destijds, in de nacht van 13 op 14 januari 2017, zou de vrouw, nu 34 jaar oud, vermoedelijk brandbare vloeistof door de brievenbus van het familiehuis aan de Gounodstraat hebben gegoten en dit hebben aangestoken met een verfspuitbus. Haar halfzusje Lindsey was toen aan het slapen en kon niet ontsnappen, terwijl haar 25-jarige zus wel kon ontsnappen.

Het OM benadrukt dat niet alleen de familie, maar ook de omwonenden “in meer of mindere mate slachtoffer zijn geworden van haar nietsontziende handelingen”. De gebeurtenissen waren zeer traumatisch en bedreigend voor de omwonenden.

Echter, de onherstelbare gevolgen van de brandstichting voor Lindsey, die haar hele leven nog voor zich had, en voor haar naasten en omgeving, die haar nog altijd missen, wegen het zwaarst,” aldus het OM.

In een eerdere zaak in december 2017 werd de verdachte, toen 28 jaar oud, veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf en tbs. Maar de Hoge Raad oordeelde dat de verklaring van de vrouw mogelijk onrechtmatig was verkregen, omdat zij tijdens een politieverhoor werd ondervraagd door een agent die zich voordeed als medegevangene. Dit was volgens de Hoge Raad in strijd met haar verklaringsvrijheid, gezien haar beperkte cognitieve vermogens. Daarom wordt de zaak, zeven jaar na de brandstichting, opnieuw behandeld.

Gerelateerde artikelen

Back to top button