Nieuws

12.000 claims tegen Babboe: fabrikant bekent, vragen rijzen.

Amersfoort – Meer dan 12.000 eigenaren van de bakfietsen van het merk Babboe hebben zich gemeld bij een van de claimsites van advocatenkantoor Birkway. Dat zijn er 3500 meer dan een week geleden. Birkway onderzoekt de mogelijkheden voor compensatie voor de gedupeerden.

Er loopt een strafrechtelijk onderzoek naar Babboe uit Amersfoort. In de afgelopen jaren zijn honderden frames van bakfietsen gebroken. Babboe wordt ervan beschuldigd geen adequaat onderzoek te hebben gedaan naar de oorzaken en geen maatregelen te hebben genomen. In februari moest de fabrikant op last van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voorlopig stoppen met het verkopen van zijn bakfietsen en de reeds verkochte fietsen terugroepen.

Gisteren maakte Babboe bekend dat 22.000 bakfietsen worden teruggeroepen vanwege veiligheidsrisico’s. Het betreft een derde van alle bakfietsen. De eerste modellen worden medio april in Nederland en Duitsland opgehaald, gevolgd door andere landen.

De meeste gedupeerden krijgen geen financiƫle compensatie. Eigenaren van een Babboe-bakfiets van vijf jaar of jonger, die binnen de terugroepactie vallen, krijgen na het inleveren van hun huidige bakfiets een nieuw exemplaar aangeboden. Als alternatief kunnen ze kiezen voor een e-bike. Voor eigenaren van een Babboe-bakfiets die binnen de terugroepactie vallen, maar ouder zijn dan vijf jaar, wordt rekening gehouden met de dagwaarde.

Babboe-directeur Gerard Feenema verwacht dat het grootste deel van de bakfietsen na onderhoud weer veilig de weg op kan. De uitvoering van de terugroepactie zal volgens hem veel tijd vergen. “Wij begrijpen dat dit vervelend is voor onze klanten en hebben dan ook ons best gedaan een passende oplossing te vinden en hen te compenseren.”

Advocatenkantoor Birkway beschouwt het bericht van Babboe als een “enorme bekentenis”. “De bekentenis dat alle genoemde fietsen ook echt een veiligheidsrisico hebben, is ook meteen het enige duidelijke aan het bericht, want het roept verder behoorlijk wat vragen op.” Babboe heeft echter nog niet alle benodigde documenten en data aangeleverd om te bewijzen dat de getroffen modellen veilig genoeg zijn om weer te worden gebruikt, meldt een woordvoerster van de NVWA. Ook benadrukt ze dat het strafrechtelijk onderzoek naar Babboe nog steeds loopt en dat de terugroepactie daar niets aan verandert.

Gerelateerde artikelen

Back to top button